Hoe om te gaan met veiligheidsinstructiekaarten?

De wetgeving op het vlak van het welzijn van uw medewerkers hecht veel belang aan informatie en vorming. Hij of zij moet alle info krijgen in verband met risico’s en preventie.

De arbeidsmiddelen (machines, gereedschappen) zijn hierbij superbelangrijk. Het getuigt van gezond verstand dat hierbij veiligheidsinstructiekaarten horen.

Deze instructies bevatten info over de werking, de gebruikswijze, inspectie en onderhoud en inlichtingen in verband met de veiligheidstoestellen.

Instructiekaarten staan ter beschikking van de werknemers en zijn terug te vinden in de onmiddellijke omgeving van de arbeidspost (in de werfkeet bijvoorbeeld of in het atelier). Ze worden bij voorkeur ook verduidelijkt bij de introductie van een nieuwe werknemer.

Let op! Deze schriftelijke veiligheidsinstructies zijn slechts een voorbeeld. Uw eigen risico analyses zijn belangrijk en dus kunt u ze best personaliseren.

Op deze online tool vindt u een 140 tal veiligheidsinstructiekaarten en 4 controlelijsten terug. Ze zijn van toepassing voor diverse sectoren uit de bouw. Via de zoekrobot in deze online tool kunt u ze makkelijker terugvinden voor uw sector.

Voor de schrijnwerkers zijn er niet alleen veiligheidsinstructiekaarten voor werkmachines maar ook voor het atelier.

Lees hier de volledige uitleg over de veiligheidsinstructiekaarten

Het bestellen van installaties, machines en gemechaniseerde werktuigen

Indien u overgaat tot de bestelling van een machine of werktuig is het goed om rekening te houden met enkele procedures. We maakten hiertoe ook enkele documenten die u ook terugvindt op deze online tool.

Lees hier de volledige uitleg over mogelijke bestelprocedure

Vragen?

Vragen over het aankopen van deze tool, het inloggen en registreren?

Contacteer Joke Dobbelaere, via 050/474.660 of joke.dobbelaere@bouwunie.be


Vragen over een correct gebruik, de interpretatie en de wetgeving op het vlak van welzijn?

Contacteer Luc Proesmans, via 02/588.42.04 of luc.proesmans@bouwunie.be